Jelenlegi hely

Múzeumi Szabadegyetem

Tisztelt Múzeumi Szabadegyetemi Polgárok!
Tisztelt Leendő Múzeumi Szabadegyetemi Polgárok!
A 2018. évi tanévünk különleges lesz. Mint látható, a tanévet jelző második dátum hiányzik, ugyanis a megszokottól eltérően most nem a teljes tanévre tervezzük az előadásainkat. Ennek, úgy vélem, az Önök, a mi, a múzeumot kedvelő minden támogatónk számára örvendetes oka van. Hosszú előkészületek után, az EFOP-4.1.9-16 pályázatnak köszönhetően, amely a múzeumi és levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztésére írtak ki, és amelyen intézményünk is sikeresen pályázott, lehetőség nyílik két közösségi tér felújítására, néhány kiszolgáló egység kialakítására. Önök, akik kitartó látogatóink, hallgatóink, nagyon jól ismerik az épület jelenlegi állapotát és biztos egyet értenek velünk: nagyon ráfért már az épületre egy kis (talán több is!) megújítás. Reméljük, hogy a következő évben már sokkal szebb, kényelmesebb körülmények között tudjuk fogadni Önöket az új tanévben.
Természetesen, amíg arra lehetőség van és a körülmények is megengedik, szeretettel várunk mindenkit az idei fél tanévben is. Folytatjuk a múlt évben elkezdett, a múzeum tudományos munkatársai által végzett alapkutatások, feldolgozások eredményeinek bemutatását, amelyek - a múzeum küldetésének megfelelően - Veszprém megye és Veszprém város kulturális értékeit tárják fel, felhívják a figyelmet gazdag tárgyi és szellemi örökségünkre.
Évről évre arra törekszünk, hogy valamilyen módon még vonzóbbá, érdekesebbé tegyük előadásainkat. Idén az aktualitások kerülnek középpontba: különleges témák, különleges helyszínek. Terveink szerint a tanév első két előadását a múzeum falain kívül, köztéren tartjuk meg, amely az adott előadás témájához is szorosan kapcsolódik. Szeptemberben a Kossuth utca elején, Veleki József Lajos Korpusz alkotásánál várjuk hallgatóinkat. Októberben, a múzeum kertben, a Laczkó Dezső szobor előtti rész a helyszín, ugyanis az alkotóról, a 60 évvel ezelőtt elhunyt Medgyessy Ferencről emlékezünk meg. Végül a tanév két záró előadása, a múzeum épületében, Mátyás királyról, a reneszánszt és a nagy uralkodót felidéző virtuális kiállításról, hadvezérének, Kinizsi Pál nagyvázsonyi várának és az ún. Via Magna hadiút ásatási eredményeiről fog szólni.
Reméljük, hogy az idei tanévben is újabb ismeretekkel gyarapíthatják hallgatóink tudásukat, ismereteiket. Változatlanul számítanak az Önök lankadatlan érdeklődésére.


Találkozzunk az új tanévben!

Az előadások kezdési időpontja: 16.30
Előadások:
2018. 09. 11.    A természetadta művészet megőrzése,
    avagy miként ápoljuk a fából készült köztéri szobrainkat.
    Előadó: Sipos Anna művészettörténész-
                  Nyakas Krisztián farestaurátor
    Helyszín: Haubner Máté park, a Kossuth utca elején.
    Rossz idő esetén: LDM Tudás-Tér

2018. 10. 9.    Kőbe vésett alapító -
    Medgyessy Ferenc: Laczkó Dezső szobra
    Előadó: Sipos Anna művészettörténész
    Helyszín: LDM – múzeum kert.
    Rossz idő esetén: LDM Tudás-Tér

2018. 11. 13.     Mátyás - kori mindennapok Veszprémtől Vázsonyig,         Pápától Palotáig. Virtuális kiállítás bemutatója.
   
    Előadó: Pátkai Ádám Sándor régész
    Helyszín: LDM Tudás-Tér

2018. 12. 11.    Kinizsi vára és a Via Magna út kutatása. Beszámoló
    a 2018. évi nagyvázsonyi feltárások eredményeiről   
    Előadó: Pátkai Ádám Sándor régész -
                  Péterváry Tamás régész
    Helyszín: LDM Tudás-Tér és LDM állandó kiállítás