Jelenlegi hely

A sziklától a kőbaltáig - egy eszköz története az őskorban

Korcsoport: 
felső tagozat
Típus: 
Múzeumi óra
Időtartam: 
60 perc
Témakör: 
őskor
régészet
Ár: 
500 Ft (/fő)
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum
Igénybe vehető: 
2018. december 21-ig.

Időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó, az őskor témáját feldolgozó múzeumpedagógiai foglalkozásunk célja segíteni és kiegészíteni az iskolai történelemtanítást a múzeumban meglévő speciális szakismeret és tárgyi szemléltető anyag felhasználásával. Az óra során megismerkednek a tanulók az őskor legfontosabb nyersanyagával, a kővel. A kőeszközkészítés története egyben az őskor története, az óra során olyan fogalmakkal ismerkedünk mint őskor, ősember, régészet, eszközhasználat és eszközkészítés, munkamegosztás, gyűjtögetés, vadászat, halászat, földművelés, állattenyésztés, termelés, kézművesség.
Az embernek a kőhöz való viszonyán keresztül feltárul az őskor világa. Az őskor nagyobbik felében a kő volt a szerszámok nyersanyaga. A megfelelő minőségű és mennyiségű nyersanyaghoz való hozzájutás lehetett a közösségek sikerességének záloga. Az őskori emberek ismerték a környezetüket, felderítettek minden használható nyersanyagforrást.
A környezeti erőforrások és az ember természetismerete mellett helytörténeti ismereteket is szerezhetünk, mégpedig a Veszprém megye területén található kőnyersanyagok és azok őskori felhasználása témakörében.